środa, 30 listopada 2016

Przepisy LuckySu!

                                      Witam serdecznie wszystkich obserwatorów ☺

Podam wam dziś super przepis na ciasto z niespodzianką ...



SKŁADNIKI MOKRE:

1 szklanka puree z buraka (2-3 buraki)
1 szklanka mleka (krowiego lub sojowego)
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki syropu klonowego  (który ją osobiście polecam) lub syropu z agawy
100 gorzkiej czekolady (rozpuszczone w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce)
2 łyżeczki octu

SKŁADNIKI SUCHE:

2 szklanki mąki
1 łyżka  rozpuszczalne kawy
1 łyżka kakao
2 łyżeczki  sody
Szczypta soli

Polewa, według uznania...:

100g gorzkiej czekolady
4 łyżki  mleka ( krowiego lub sojowego )
2 łyżki  syropu z agawy
Orzechy włoskie


PRZYGOTOWANIE :

Buraki umyć, zawinąć w folię i piec w 200 stopniach przez 1 h  i 20 min ( można spokojnie zrobić je 1-2 dni wcześniej ). Ostudzić!

W miedzy czasie osobno połączyć wszystkie mokre składniki i wszystkie  suche.
Ostudzonego buraka zetrzeć na najdrobniejszej tarce, dodać do mokrych składników i chwile ubijać  trzepaczką lub łyżką, żeby dokładnie połączyć  masę i napowietrzyć
Mokre składniki połączyć z suchymi przy pomocy  zwykłej łyżki, kiedy masa będzie jednolita  przelać ja do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Używam formy 20×30 lub 23×33cm
Piec  w rozgrzanym piekarniku do 175° przez 35 minut do(tzw. suchego patyczka.) Gdy ciasto upiecze się i ostygnie ( według uznania można przygotować polewę)
Przygotowanie polewy:
Czekoladę roztopic w mikrofali  lub w kąpieli wodnej, dodać  mleko i syrop z agawy i wymieszać. Polać ostudzone  ciasto polewa i posypać orzechami.

              POWODZENIA ... I... SMACZNEGO!!!

                                                                             POZDRAWIAM  LuckySu ☺

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz