Witam serdecznie wszystkich obserwatorów ☺
Podam wam dziś super przepis na ciasto z niespodzianką ...
SKŁADNIKI MOKRE:
1 szklanka puree z buraka (2-3 buraki)
1 szklanka mleka (krowiego lub sojowego)
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki syropu klonowego (który ją osobiście polecam) lub syropu z agawy
100 gorzkiej czekolady (rozpuszczone w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce)
2 łyżeczki octu
SKŁADNIKI SUCHE:
2 szklanki mąki
1 łyżka rozpuszczalne kawy
1 łyżka kakao
2 łyżeczki sody
Szczypta soli
Polewa, według uznania...:
100g gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka ( krowiego lub sojowego )
2 łyżki syropu z agawy
Orzechy włoskie
PRZYGOTOWANIE :
Buraki umyć, zawinąć w folię i piec w 200 stopniach przez 1 h i 20 min ( można spokojnie zrobić je 1-2 dni wcześniej ). Ostudzić!
W miedzy czasie osobno połączyć wszystkie mokre składniki i wszystkie suche.
Ostudzonego buraka zetrzeć na najdrobniejszej tarce, dodać do mokrych składników i chwile ubijać trzepaczką lub łyżką, żeby dokładnie połączyć masę i napowietrzyć
Mokre składniki połączyć z suchymi przy pomocy zwykłej łyżki, kiedy masa będzie jednolita przelać ja do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Używam formy 20×30 lub 23×33cm
Piec w rozgrzanym piekarniku do 175° przez 35 minut do(tzw. suchego patyczka.) Gdy ciasto upiecze się i ostygnie ( według uznania można przygotować polewę)
Przygotowanie polewy:
Czekoladę roztopic w mikrofali lub w kąpieli wodnej, dodać mleko i syrop z agawy i wymieszać. Polać ostudzone ciasto polewa i posypać orzechami.
POWODZENIA ... I... SMACZNEGO!!!
POZDRAWIAM LuckySu ☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz